När det lider mot jul!

Arbetsprov till Medieinstitutet del 1

När året börjar gå mot sitt slut kommer det sig rätt naturligt att en börjar titta tillbaka på de månader som gått och för snart ett år sedan satt jag med ansökningspapperna till Medieinstitutet och utbildningen Webbkommunikatör Sociala medier i handen. Det var dags att göra research inför det arbetsprov som skulle skickas in. Vi har nu snart genomfört första terminen av fyra och herre min Je vad tiden har gått fort! Och vad mycket vi faktiskt har hunnit lära oss. För ett år sedan hade jag t ex aldrig kunnat föreställa mig att jag frivilligt skulle sitta en lördagskväll och lära mig HTML och CSS… Ja en hel del vyer har vidgats!

Jag tänkte att jag skulle bjussa på den uppsats jag skrev som arbetsprov för den intresserade. Uppgiften var att analysera två stycken kommunikationssatsningar, beskriva dem kort och förklara varför man ansåg att de varit lyckade. Jag valde att skriva om Sony’s #CatchTheTablet och Coca-Cola’s #ShareaCoke.

#CatchTheTablet – Sonys mest framgångsrika onlinesatsning

Den 2 september 2011 lanserade Sony Electronics en innovativ kampanj inför lanseringen av sin senaste surfplatta ”Sony Tablet S”. Med hjälp av sociala medier engagerade man sina följare på ett nytt, kreativt sätt samtidigt som de mest sugna kunderna fick en chans att i förväg testa plattan samt vinna ett exemplar.

En drivande faktor bakom kampanjen var just att ge kunderna en chans att testa produkten innan köpet. Det fanns redan massvis med reklam och information i Tv och tidningar men eftersom det är svårt att veta vad man egentligen får innan man har fått testa så valde man att förstärka kampanjen ytterligare. För att delta i tävlingen skulle man leta upp Sonys Social Media Team, ta en bild på sig själv med en Sony Tablet S i handen och sedan twittra bilden med #CatchTheTablet. Teamet började med att fånga in de mest aktiva konsumenterna via de två populäraste plattformarna, Twitter och Facebook. Via ett enkelt knapptryck på ”Catch The Tablet Info” kunde man anmäla sig till tävlingen och få en karta över platsen där teamet befann sig. Det gavs även en möjlighet att anmäla sig genom att lämna sin e-post adress samt gå in i en affär som förhandsvisade surfplattan och ta en bild där, något som uppskattades av de som inte hade möjlighet att jaga teamet runt Amerika. Genom att göra det väldigt enkelt för konsumenterna att medverka lyckades Sony skapa enorm aktivitet i flertalet sociala medier.

Ett viktigt steg i processen var att ta reda på var i landet man hade flest följare. Det visade sig vara New York, San Francisco, Miami, Los Angeles och Chicago. Fansen fick sedan vara med och rösta fram en sjätte stad som teamet skulle besöka under de två veckor som kampanjen pågick. Kring 2300 personer röstade och vinnaren blev Seattle. Genom att geo-tagga sina facebookinlägg samt twittra om var de befann sig kunde folk hitta rätt och delta i eventen. Sony kunde ha valt att lägga ut jobbet på en tredje part, vilket förmodligen hade gjort det hela mycket enklare, men man valde istället att skicka ut sitt eget Social Media Team. Det här blev en fantastisk möjlighet för Sony att få träffa sina kunder ute på fältet och bygga starka relationer. Företaget visade också en ny och rolig sida av sig själv och bjöd på gratis kaffe, t-shirts, knappar, sockervadd m.m samtidigt som de fick värdefull kvalitetstid med sina kunder. Det här tror jag var en mycket viktig faktor till att kampanjen blev så framgångsrik och i mina ögon så ökade företaget sin trovärdighet.

#CatchTheTablet turnén hade fyra specifika mål; Öka konsumenternas intresse för produkten, skapa ”buzz” i sociala medier inför lanseringen genom att få folk att prata om produkten, skicka kunder till Sonys butiker och samarbetspartners samt att öka aktiviteten på Sonys sociala plattformar.

Så hur gick det då? Jo, totalt anmälde sig strax under 10.000 personer till tävlingen och mer än 1000 förbokningar på Sony Tablet S dirigerades från facebook till Sonys hemsida. Under dessa två veckor ökade antalet likes på facebook med 8% och antalet följare på twitter med 4,5%. 1769 tweets med #CatchTheTablet gjordes och nästan 41.500 aktiviteter via ”Catch The Tablet Info” knappen på facebook registrerades. #CatchTheTablet är Sonys mest framgångsrika onlinesatsning hittills.

Sony är ett företag som jag har följt de senaste åren, mycket på grund av deras ständigt nytänkande och innovativa kampanjer. Sony möter sina kunder där kunderna befinner sig. De lyssnar och tar till sig feedback och talar deras språk. De håller sig ständigt ”à jour”. Genom att nå ut till konsumenterna på ett mycket personligt och intimt sätt med #CatchTheTablet lyckades Sony Electronics inte bara öka medvetenheten om Sony Tablet S men också med att öka antalet Twitter- och Facebookföljare. Som konsument är man numera alltid nyfiken på vad de ska hitta på här näst och det måste ju vara det bästa betyget.

Vill du läsa min analys om Coca-Cola’s #ShareaCoke så finns den här!

Tills dess, god kväll och peace out!

0 0 0 1 0

One thought on “När det lider mot jul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *