Arbetsprov Medieinstitutet del 2

Här kommer då fortsättningen och andra delen av mitt arbetsprov för utbildningen Webbkommunikatör – Sociala medier. Uppgiften var alltså att analysera två stycken kommunikationssatsningar, beskriva dem kort och förklara varför man ansåg att de varit lyckade. Jag valde att skriva om Sony’s #CatchTheTablet och Coca-Cola’s #ShareaCoke.

Läs första delen om #CatchTheTablet här

#ShareaCoke  –  Coca-Cola’s kanske mest personliga kampanj

Ett annat företag som valt att flörta med kunderna på ett mer personligt plan är Coca-Cola. I somras drog en stor kampanj igång i Europa där man valde att byta ut den ikoniska loggan ”Coca-Cola” till de olika ländernas 150 vanligaste namn.

Under maj till augusti fick över en miljard flaskor och burkar i Europa nya etiketter, 115 miljoner bara i Sverige. På de nya etiketterna stod det till exempel “Dela en Coke med Anna” eller “Dela en Coke med familjen”. Kampanjens mål var att hylla sina kunder och uppmuntra dom till att dela en personlig Coca-Cola med sin familj och sina vänner.

Kampanjen pågick i elva europeiska länder samtidigt men testades ursprungligen i Australien under 2011 där man genererade fantastiska resultat. Konsumtionen bland unga vuxna ökade med 7%, trafiken på facebook ökade med 870%(!!) och genererade 39% i ökning av likes. Totalt räknade man kring 18.300.000 media impressions.

På den svenska sajten, delaencoke.se, kunde besökarna skapa en egen virtuell Coca-Cola att dela på facebook. De kunde också skriva ner sina sommarplaner som sedan animerades fram. Man använde sig även av Instagram där man anordnade en tävling där konsumenterna uppmanades att lägga upp sin bästa sommarbild med hashtaggen #delaencoke. På flera platser i landet kunde man också delta i event där de som ville kunde producera sina egna burkar fyllda med Coca-cola och med valfritt namn på. Sociala medier spelade en stor roll i att engagera och guida kunderna rätt.

Alla älskar vi sådant som är personligt och unikt, även om det så bara är en läsk och det är tydligt att personligt innehåll är kärnfokus just nu. Enligt Hanley-Wood Business Media känner nämligen 78% av konsumenterna att varumärken och företag som skapar unika och personliga produkter är mer intresserade av att bygga en relation med sina kunder och här träffar ju Coca-cola helt rätt, #shareacoke användes mer är 29.000 gånger på twitter under sommaren 2013 och under 2014 fortsätter succékampanjen i bland annat Sydafrika. Det här relativt enkla konceptet uppmuntrade ett stort antal människor att köpa och dela varumärket i både den verkliga och den virtuella världen. Det påvisar också vikten av varumärkesuppfattning som tillsammans med reklam och användningen av sociala medier påverkar och förändrar konsumenternas upplevelse.

Kontenta:

Det både Sony och Coca-cola gör är att på ett kreativt och nytänkande sätt skapa personliga kampanjer där konsumenterna känner sig delaktiga. De håller koll på trender och undersökningar och vågar kliva ut från kontoret och möta sina kunder där de befinner sig, vilket idag till stor del är på olika sociala nätverk på internet. Framför allt har de lärt sig att tala kundernas språk. Sedan älskar vi människor tävlingar och chansen att få saker gratis. Genom att skapa kampanjer som är enkla och roliga att delta i ökar man kundernas medvetenhet och intresse kring varumärket samtidigt som man stärker sina kundrelationer.

0 0 0 0 0

One thought on “Arbetsprov Medieinstitutet del 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *